T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI Ayvalık İlçe Halk Kütüphanesi

Kütüphanemiz

 

Kütüphane Hizmetleri Genelgesi gereğince Halk kütüphaneleri, hizmet verdiği toplumun her türlü bilgi gereksinimini karşılayarak bulunduğu yörenin kültürel, sosyal ve ekonomik kalkınmasına katkı sağlayan toplumsal kuruluşlardır. Kütüphane hizmet esasları çerçevesinde görevlendirildiğimiz bu çalışmalarla ilgili yapılması gereken Sosyal ve Kültürel Etkinlikler yerine getirilmektedir.

            Balıkesir İl’inin en batısında, Ege Denizi kıyısında bulunan ilçemiz, Türkiye'nin en önemli turizm merkezlerinden biridir. Ayvalık kış mevsimlerinde büyük bir kasaba nüfusuna sahip olmakla birlikte, yaz mevsimlerinde turizmin de etkisiyle nüfus bazı küçük illerin nüfusunu aşar. Tarihte çeşitli uygarlıklara ev sahipliği yapmış olan ilçe, çeşitli açılardan Türkiye'nin önemli ilçelerinden biridir. Bilgiyi toplumsallaştırmak, Kütüphane aktivitelerini arttırmak için toplumun her katmanını temsil eden kişi ve kurumlarla iletişimimizi gün geçtikçe artırarak, paylaşımlarımızı zenginleştirerek, altyapımızla çözüm ortaklıkları kurmaya çalışarak yürütmeye çalışmaktayız.

            Bu nedenle planladığımız projelerin gerçekleştirilmesi, uygulama alanının yaygınlaştırılması için faaliyetlerimizi süreklilik anlayışı içinde devam etmekteyiz.

                     

                 MİSYON VE VİZYON

 

1.MİSYONUMUZ

Halkın sosyal, ekonomik, kültürel gelişimine katkıda bulunmak amacıyla; gerek yöreye özgü gerekse çocuk – genç – yetişkin gruplardan oluşan kütüphane kullanıcılarımızın özelliklerine uygun kaynakları sağlamak ve bu kaynaklara gereksinim duydukları anda en hızlı, güvenli ve doğru şekilde ulaşmalarını sağlayacak hizmetleri ücretsiz olarak gerçekleştirmektir. Kültür faaliyetlerini destekleyip bu konuda ki çalışmalarımıza durmaksızın devam ederek, kaynaklarımızın kullanıcılarımıza sunulması, koleksiyonumuzu güncelleyerek zenginleşmesinin sağlanması, Dünya’ da üretilen bilgiyi bilişim teknolojilerini kullanarak hızlı bir şekilde kullanıcılarımıza aktarmaktır.

2.VİZYONUMUZ

Kalite ilkeleri doğrultusunda hizmet verdiğimiz kişilerin gelişimine katkıda bulunan, evrensel çapta örnek bir kütüphane olmak, her kullanıcımızın “yaşam boyu öğrenmeyi” alışkanlık haline getirmesini sağlamak.

 

             KÜTÜPHANE BİNASI VE FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ
 

Çağdaş kütüphanecilik hizmetlerinin verildiği Ayvalık İlçe Halk Kütüphanesi 1800 m² kapalı kullanım alanına sahip olup Zemin + 3 kattan oluşmaktadır. Her kat 450 m² dir.

2011-2012 yıllarında deprem güçlendirmesinin ardından, 2013-2015 yıllarında Bina içinde ve dışında yaptırılan yenileme çalışmaları ile yeni hizmet alanları oluşturulmuş ve kütüphanemiz son haliyle daha çok kişi tarafından benimsenerek zevkle kullanılır olmuştur.

Yenilenen binamızda oluşturulan yeni salonlar ile artık daha geniş halk kitlesine hitap edebiliyoruz. Bu salonlar Engelsiz Kütüphane Salonu, Okul Öncesi Çocuk Salonu, Etüt Bölümü ve Sergi Salonlarıdır.

Ziyaretçilerimiz kendilerini evlerindeymişçesine hissedebilecekleri, kütüphane içerisinde herhangi bir sıkıntı yaşamadan faydalanabilecekleri bir Kütüphane ortamı yaratabilmek için, donanım malzemelerimizi seçerken ergonomik olmalarına, kullanıcı kitlemizin ihtiyaçlarına cevap verebilecek olmalarına, yöresel aidiyet duygusu yaşatacak unsurlar içermelerine, renk, desen, model v.b unsurların birbirleriyle ahenk içinde olmalarına özen gösterdik. Bunu büyük oranda başardığımızı düşünüyoruz.

Toplumun tüm kesimlerine hizmet veriyoruz. En azından amacımız bu ve bu doğrultu da hizmete yeni açtığımız salonlarımızda, dahil olmak üzere tüm salonlarımızda ki koleksiyonumuzu geliştiriyorken, ulusal ve uluslararası bazda klasikleşmiş edebi ve edebiyat dışı yayınların dışında, en güncel ve en çok okunan yayınlar ile kullanıcılarımızın taleplerine cevap vermeye çalışıyoruz. Tüm salonlarımızda kullanıcılarımızın ihtiyaçlarına cevap verecek çok zengin ve güncel bir kitap koleksiyonuna sahibiz. Talep halinde Kütüphanemiz dermesinde bulunmayan yayınları da diğer kütüphanelerden getirterek kullanıcı memnuniyeti yaratmak ve bilgiye ulaşımı sağlamak için çabalıyoruz.

Engelsiz kütüphane salonunda özellikle görme engelli kullanıcılarımızın taleplerine cevap verecek konuşan kitaplığımız ve Milli Kütüphane Başkanlığı Konuşan Kitaplık internet bağlantı olanağı sağlamaktayız.

Aynı zamanda ülke de en çok satılan ve okunan 100 civarında Süreli Yayın (Dergi) ve yerel gazete ve dergiler ile güncel bilgi akışı sağlanmaktadır. Bu dergilerden okuyucularımız ister kütüphane içinde, isterlerse son sayıları hariç ödünç alarak evlerinde faydalanabilmektedirler.

Kullanıcılarımız Koleksiyonumuzdaki tüm, Kitap, Dergi ve Kitap Dışı Materyallerin (DVD, CD, Kaset v.b.) ücretsiz olarak 15 gün artı bir hafta uzatma dahil, toplam üç hafta süre ile istedikleri her hangi üçer adetini ödünç alabilmektedirler.

Kullanıcılarımızın yaş gruplarına ve durumlarına göre ayrılmış tüm Salonlarımızda, kullanıcılarımızın hizmetine sunulmuş toplamda 8 adet bilgisayarla, internet üzerinden de bilgiye erişimleri sağlanmıştır. Aynı zamanda kendi bilgisayarları veya cep telefonları ile gelen kullanıcılarımız Wi-fi (access point) hizmetimiz ile kablosuz internet bağlantısından da faydalanarak ücretsiz internet hizmeti alabilmektedirler.

Halkı okumaya teşvik amaçlı gruplara yönelik oryantasyon çalışmalarımızın yanı sıra, her yıl Kütüphane Haftası etkinlikleri kapsamında ilçe meydanında yarım saat süreyle kitap okumak şeklinde gerçekleştirdiğimiz  “Ayvalık Okuyor” etkinliğimiz dışında, “Okuyan Ayvalık İçin El Ele “ temasıyla yazarlar, öğrenciler ve halkın katılımıyla gerçekleştirdiğimiz sohbetler, paneller düzenlemek ve en çok kitap okuyan kullanıcılarımıza teşvik amaçlı kitap, belge, flaş bellek v.b hediyeler vererek okuma kültürünü yaygınlaştırmaya çalışıyoruz.

Kitap okuma alışkanlığını kazandırmak ve yaygınlaştırmak üzere, masal okuma saatleri, öykücülerimizi ve öykülerini tanıma amaçlı öykü okuma günleri, yazarlık atölyesi gibi çalışmalar yapmaktayız.

Kütüphaneye olan ilgili artırabilmek, kurumlar arası işbirliğini geliştirebilmek, kültürel miraslarımıza sahip çıkabilmek ve eğitimin desteklenip halk kitlelerine yaygınlaştırılabilmesi amacıyla İlçe Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğüyle yapılan protokolle Kütüphanemizin uygun olan alanlarında kültürel miraslarımızdan olan Ebru Sanatını öğretmeye yönelik Ebru Kursu, Kültürler arası iletişime vesile olabilecek Yunanca ve İngilizce kursları açılmıştır. Açılan bu kurslara ilgi umulanın çok üstünde olup kütüphane ve etkinliklerinin tanıtımına çok olumlu katkılar sunmuştur.

Kütüphane binamızın güvenlik kontrolü,  bina içi ve dışının 24 saat süreyle güvenlik kamera sitemiyle izleme yaparak sağlanmaya çalışılmaktadır.